Logo Associació Cultural L'Ocell

ASSOCIACIÓ CULTURAL OCELL

  • Inici
  • Publicacions
    • Esdeveniments
    • Llibres
  • Qui som?
  • Fes-te soci
  • Contacte

Qui som?

L’Associació Cultural Ocell som la degana de les associacions legalment constituïdes a Ondara, amb vora cinquanta anys d’existència. Conformem, també, una de les associacions sense ànim de lucre amb més base social de la localitat, comptant actualment amb més de 150 persones associades.
Som, doncs, un grup de persones divers i intergeneracional, amb inquietuds i objectius comuns,
focalitzats en la promoció de la cultura (en totes les seues expressions), la preservació del nostre
patrimoni i tradicions, la defensa de la llengua, així com la divulgació del nostre passat com a poble, entre altres.

Orígens i trajectòria.

L’Associació Cultural Ocell naix als anys 1975 i 1976, amb la fi de la dictadura i els primers compassos
de la transició democràtica, en un moment històric de forta reivindicació de les llibertats personals i
col·lectives. És en aquest moment on, un grup de joves, amb una fort compromís cap a la nostra llengua,
identitat i cultura pròpies, impulsa l’associacionisme d’arrel cultural a Ondara. Aquesta colla de gent
conforma un grup heterogeni i engrescador, i materialitza una primera estructura organitzativa,
conformada per les següents persones a la seua junta: Antoni Peris (primer president), José Lluzar,
Pedro Mud, Vicent Vives, Joan Poquet, José Tomàs, Agustín Garrido, Lluís Cabrera Pastor, Fernando
Abril i Antoni Ramis Ramon. Entre aquells primers membres, també trobem a Joan Femenia, Vicent
Romans o Vicent Ortuño.

El punt de partida del nostre recorregut s’inicia amb el reconeixement oficial de l’associació, a l’estiu de 1976. El Ministeri de Governació visa i aprova els nostres estatuts el 2 de juliol d’aquell any. Des d’eixe moment, l’Associació Cultural Ocell inicia el vol, oferint tot un seguit d’activitats culturals i festives, que proporcionen un lloc d’encontre, interacció i formació entre tot el veïnat d’Ondara.

Per començar el camí, calia presentar-se en societat, Així es produeix una de les fites més destacables i rellevants de l’Associació: la recuperació de les festes populars de Pamis, el 10 de setembre de 1976. Feia vint-i-huit anys que no es celebraven (les últimes foren el 1948) i s’organitzà la jornada festiva amb jocs infantils, sopar i ball. L’Associació va mantenir l’organització de la festa també a l’any 1977, ja traslladada a finals de juliol, coincidint amb el dia dels Sants de la Pedra.

L’activitat en aquells primers anys va ser destacable, portant al poble a figures de primer ordre en l’escena valenciana, com ara Ovidi Montllor, Raimon, Al Tall, Els Pavesos, Lluís Miquel, 4Z, Cuixa, Coto-en-pèl, Araceli Banyuls, Pluja Teatre i molts altres. A més, es van iniciar cicles de cine-club, d’actuacions teatrals i participacions en actes diversos, com la Mostra del Llibre. També, en iniciatives de promoció de la identitat valenciana, com ara la sol·licitud de penjar la Senyera a l’Ajuntament o la iniciativa de dedicar, el 9 d’octubre, un carrer al rei Jaume I, presentada al plenari i aprovada per unanimitat.

Des de llavors, han estat nombrosíssimes les activitats organitzades i moltes les col·laboracions
d’artistes, cantants, literats i personalitats que han participat de la nostra proposta cultural.

Activitat cultural.

Al llarg dels anys, el principal tret d’identitat de la nostra Associació ha estat la promoció de la cultura en totes les seues vessants. Regularment, organitzem o col·laborem en la programació d’un ampli ventall d’actes culturals: conferències, presentacions de llibres, actuacions teatrals i musicals, recitals de poesia, tallers de danses populars i altres activitats que abasten un ampli espectre cultural i artístic. Tenim una especial sensibilitat cap a la tradició popular, la promoció de la llengua i la defensa dels drets individuals i col·lectius. El Grup de Danses L’Ocell és una mostra d’aquesta sensibilitat cap a les nostres arrels valencianes. A més, el patrimoni i el territori són també objecte de la nostra atenció, recolzant aquelles iniciatives que ajuden a la seua preservació i respecte.

Col·lecció: Ondara, personatge i fets.

L’Associació Cultural Ocell i Edicions 96 editen, des de l’any 2013, la col·lecció Ondara, personatges i fets. Una col·lecció que pretén recuperar, per a la memòria col·lectiva, aquells personatges, dones i homes, la vida dels quals mereix ser coneguda per les actuals ondarenques i ondarencs, així com per altres persones d’arreu del territori. També aquells fets que, dins el nostre passat com a poble, poden ser rellevants, curiosos o destacables i poden tindre interès per ser recuperats.

Premis Ocell.

Des de l’any 2001, l’Associació Cultural Ocell atorga anualment els Premis Ocell. Aquests premis reconeixen la tasca rellevant de persones de diferents àmbits, totes elles destacades en el seu camp particular, professional o artístic, tant a nivell local com comarcal. Les nominacions naixen de les pròpies persones associades a l’Ocell, que són qui després voten les candidatures per decidir qui rep el guardó. Els Premis Ocell es lliuren en un acte a l’Auditori d’Ondara i s’han convertit en uns guardons de prestigi i de gran reconeixement a nivell comarcal.

Menú

  • Inici
  • Publicacions
    • Esdeveniments
    • Llibres
  • Qui som?
  • Fes-te soci
  • Contacte

Contacta’ns

ocellassociaciocultural@gmail.com

© 2025 ASSOCIACIÓ CULTURAL OCELL. All rights reserved.